Sezaryen mi yoksa Normal Doğum mu daha iyidir ?
23 Haziran 2020

NORMAL DOĞUM MU SEZERYAN AMELİYATI MI DAHA SAĞLIKLI?

Hamile bayanlar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir.
Bundan 20-30 sene önce belki bu kadar çok merak edilen bir konu değilken günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı daha çok merak edilen bir konu haline gelmiştir.
Bütün dünyada tartışılan ve araştırmalar yapılan bir konudur bu. İleriki yıllarda yapılacak araştırmalar muhtemelen bu iki doğum şeklinin farklarını daha net ortaya
koyacaktır ancak günümüzdeki bilimsel verilerle kısa ve anlaşılır şekilde özetlemek gerekirse:
- Normal doğum isminden de anlaşıldığı gibi doğumun normal ve doğal şeklidir. Bu nedenle de anne ve bebek açısından en sağlıklı olanıdır.
- Sezeryan aslında doğum şekillerinden birisi değildir. Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen DOĞUMUN MÜMKÜN OLMADIĞI DURUMLARDA VEYA ANNE İLE BEBEĞİN RİSK ALTINDA OLDUĞU DURUMLARDA anne ile bebek sağlığını korumak için yapılan bir ameliyatla bebeğin anne karnından çıkartılmasıdır. "Sezaryen doğum" denilmesi bu anlamda aslında doğru değildir sadece doğum kelimesinin yanlış kullanılmasıdır.
Doğum kelimesinin gerçek anlamı "doğurmak" yani "annenin doğum yapması" anlamındadır. Aslında sezaryende anne doğum yapmamaktadır, bebek doktorlar tarafından alınmaktadır.
Gerçek bir "doğum" eylemi yaşanmadığı için bebekte solunum sıkıntısı gibi bazı problemler sezaryende daha sık görülmektedir.
- Hiçbir gerekçe yokken sadece isteğe bağlı sezaryen normal doğumdan daha sağlıklı değildir. Büyük bir karın ameliyatı ile gerçekleşen bir doğumun normal yolla bir kaç dikişle gerçekleşen bir doğumdan daha sağlıklı olması zaten beklenemez. Bilimsel veriler de bu yöndedir.
- Bir gerekçe varsa yani anne ve bebek sağlığını tehlikeye sokacak bir durum varsa veya normal doğum mümkün değilse BU DURUMDA SEZARYEN FAYDALIDIR.
Sezaryen için bir gerekçe olmadığı durumlarda annenin NORMAL DOĞUM YAPMASI HEM KENDİSİ HEM BEBEK AÇISINDAN DAHA SAĞLIKLIDIR.Türkiye'de sezaryen
oranalarındaki aşırı artış anne ve bebek sağlığı açısından sakıncalı boyutlara ulaştığı için bu oranın düşürülmesi amacıyla sağlık bakanlığı tarafından çeşitli uygulamalar başlatılmıştır.
Bu bağlamda anne adaylarına eğitimler, bilgilendirici kampanyalar, doğumda ebelerin rollerinin arttırılması  vb. planlanmaktadır.