(ESWL)Taş Kırma Ünitesi
30 Haziran 2020





00000.jpg
0000000.jpg



                Kaliteli ve mümkün olan en iyi sağlık hizmetini sunmak, hastanemiz bünyesinde mümkün olabilecek hizmetleri hastanemize bir bir kazandırıp vatandaşlarımıza sunmak hedefindeyiz. Bu noktada hastanemize kazandırdığımız taş kırma ünitesi (ESWL) ile hastanemizden hizmet alabilecek vatandaşlarımızın taş kırdırmak için il merkezi ve veya diğer illere gitmesini azaltmış olacağız. 
                ESWL (Şok dalga litotripsi) yüksek frekanslı ses dalgalarını dış bir kaynaktan (vücudun dışından) göndererek böbrek taşını küçük parçalara ayırıp idrar yollarından düşmesini sağlamaya yarar. ESWL cihazlarının en büyük özelliği; hedeflenen taşa çok küçük odaklı şok dalgaları uygulayabiliyor olmasıdır. Bu sayede taş kırma işlemi hastalar için ameliyata gerek kalmadan ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca şok dalgalarının küçük bir odakta toplanarak taşa uygulanması, çevre böbrek dokularında meydana gelebilecek hasarı önlemekte ve yüksek parçalama verimliliği sunmaktadır.

                  Bu cihaz elektromanyetik olarak şok (ses) dalgaları oluşturmakta, bu sayede efektif bir şekilde ses dalgasını odak noktasına ulaştırmaktadır. Bu işlem sırasında cihaz çok az ses çıkarttığı için hastayı rahatsız etmemektedir. ESWL çoğunlukla anestezi (narkoz) gerektirmeyen bir yöntemdir, ancak çocuk ve bebek hastalarda anestezi altında yapılmaktadır. Herhangi bir ön hazırlık gerektirmemekle beraber kan sulandırıcı ilaçlar (warfarin, aspirin, clopidogrel, coumadin v.b.) işlemden 5-7 gün önce kesilmelidir. ESWL seansından yaklaşık 30 dk önce güçlü bir ağrı kesici ilaç verilerek beklenir ve hasta seansa alınır.

                  ESWL hamileler, kanama bozukluğu olan hastalar , böbrek kanseri hastalrı ve idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalara yapılamaz. Taş şikayeti olan hastalar üroloji polikliniğinde uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra uygun görüldüğü taktirde ESWL işlemine yönlendirilir. ESWL’nin standart seans aralığı 7-10 gün ve seans sayısı 3’tür. Ancak taşın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yere, sertliğine, büyüklüğüne göre değişim gösterir. Taş parçalarının düşmesine yardım etmek için günlük 8-10 (2,5-3 litre) bardak sıvı almanız gerekir.

                  ESWL seansı sonrası ortalama 7-10 gün sonra kontrole gelmeniz gerekmektedir. Kontroller taş temizlenene kadar devam etmektedir. Taş tedavisi biten hastaların 6 ayda bir kontrole gelmesi gerekmektedir. Çünkü taş hastalığı tekrarlamayı sever ve erken dönemde fark edilmesi avantaj sağlar. ESWL sonrası; taş parçalarının üreter (idrar kanalında) ilerlemesine bağlı ağrı, taş parçalarının tıkanıklığa yol açacak şekilde idrar akımını azaltması ve bazı azı durumlarda taş kırılmasına rağmen dökülmeyebilmektedir. Enfeksiyon ve kanama da ESWL sonrası görülebilecek durumlardır. Bazı durumlara kırılan taş idrar yolunda tıkanıklığa ve ağrıya neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda endoskopik girişim ( halkımızın anlayabileceği şekilde kapalı ameliyatla lazerle taş kırma) gerekebilir.